Перфектното Еспресо приготвено вкъщи

Отпиването от първата глътка кафе е като рай, масажиращ вкусовите рецептори. За един миг удоволствие. Извежда ви на сцената за една малка ваканция – тревогите за деня се разтапят за миг, оставяйки ви да усещате спокойствието. Щом се научите да приготвяте тази перфектна чаша веднъж няма да искате да се откажете от удоволствието.

Кафето е органичен продукт и с времето губи своите качества. Затова хубавото Кафе е прясно изпечено. Проверете датата. То е най-добро до един месец от печенето. Препоръчваме да взимате количеството което консумирате за 10-12 дена. Прясното кафе има матов цвят със светла нишка през двете половини на зърната. По него няма избили лъскави петна от мазнини и катрани характерни за престоялото кафе.

Да започваме.

Стъпка 1: Оставете вашата машина да загрее 5-15 минути.

През това време изчистете и подсушете филтъра и металния край на ръкохватката – портафилтърa.

След това пуснете да се изтече остатъчната вода за 3-4 секунди. Така ще сте сигурни, че няма остатъци от засъхнало кафе.

Стъпка 2: Провете текстурата на сместа.

Това ще има значение при тамперирането. Прекалено финото смилане ще доведе до забавена екстракция и изгорен вкус. Прекалено едрото смилане ще доведе до недостатъчно екстракция и слаб, воднист и кисел  вкус. Идеалната текстура която търсите, е малко по-финна от тази на гранулираната захар. 

Стъпка 3: Дозирайте го правилно.

Идеалната дозата за единично еспресо е между 9 – 12 грама. Това зависи от вашата машина за еспресо и личните ви предпочитания. Стандартните лъжички, които идват с машините събират около 10 грама, без да имат връх.

 Стъпка 4: Тамперирайте го равномерно.

Притискането (темпериране) осигурява равномерност на извличането чрез изравняване смеленото кафе, за да се осигури равномерен и постоянен контакт с вода. Дръжте лакътя си на 90 градуса, поставете портафилтъра си върху равна повърхност и след това го притиснете леко, докато кафето придобие равномерен, полиран вид. Не е необходимо да се подлага на голям натиск, а точно толкова, колкото е необходимо за уплътняване на сместа. По-едро смляното Кафе изисква малко по-твърд натиск.

Стъпка 5: Подгрейте чашата и поставете портафилтъра.

Подгрейте чашата си с топла вода преди това. Така ще избегнете оттайка на дъното на чашата.

Стъпка 6: Оставете кафето да се изтече за 10 – 20 секунди

Вашата чаша трябва да се напълни с около 60  мл. течност. В зависимост от машината времето може да е + 5-6 секунди.  Тайната е тук да стартирате процеса и след 4-5 секунди да спрете. След 3-4 секунди отново да стартирате по този давате възможност за по-равномерно разпределение на топлата вода върху смления продукт за по-качествена екстракция. Ако струята е неравномерна, значи сте прекалили с натиска при темперирането.

Ако дозата, смилането и темперирането са идеални, първата част от екстракцията трябва да е тъмна ще създадете фина златиста крема (онази пенеста смес), която почива над богата тъмна отвара.

Поздравления, Вие вече знаете тънкостите на доброто еспресо. 

Следването на тези стъпки ще ви гарантира, че процесът които следвате рефиниран.  Всички хора и машини  са различни. Затова практикувайте и експериментирайте. 

Сега се насладете на вашата перфектна чаша Кафе.


За съвършено Еспресо Блендове от ароматни сортове. Прясно изпечени на малки партиди.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *