Арабика срещу робуста: Каква е разликата между зърната?

Арабика и робуста са двата вида кафе на зърна, използвани в търговското производство на кафе. Основните разлики между тях са във вкуса и мястото на отглеждане.

Що се отнася до разликата в съдържанието на кофеин, зърната робуста съдържат два пъти повече кофеин от зърната арабика. Зърната от сорта Арабика имат по-мек и ароматен вкус, докато зърната от сорта Робуста притежават по-силен и придобит вкус. Зърната Арабика имат плоска и овална форма, докато зърната Робуста са с по-очевидна кръгла форма. Когато са още на растението си, зърната лесно се различават по цвета, тъй като зърната Арабика са с по-тъмен нюанс на зеленото от зърната Робуста.

Какво представлява кафето Арабика?
Кафето Арабика, известно още като арабско кафе, произхожда от растението Арабика и се смята за първия култивиран вид кафе. То съставлява около 60% от световното производство на кафе. То произхожда от Етиопия и се отглежда по целия свят в страни като Бразилия и Индонезия, които имат тропически условия и високи надморски височини, идеални за кафеените растения Арабика. Двата най-популярни сорта кафе Арабика са Typica и Bourbon.

https://sc04.alicdn.com/kf/U554b4c1df4724c3487e2821b280049efD.jpg

Какво представлява кафето робуста?
Кафето Робуста произхожда от растението Coffea Canephora и след Арабика е второто най-популярно кафе в света, като съставлява 40% от световното производство на кафе. То произхожда от Африка на юг от Сахара и се отглежда предимно на изток, а именно в Африка, Индонезия и най-вече във Виетнам, който е водещият производител на кафе робуста. Двата най-популярни сорта кафе арабика са Erecta и Nganda.

http://cargoever.com/wp-content/uploads/2018/03/coffeebig.jpg

Около 75 % от световното производство на кафе е Арабика, а около 25 % е Робуста.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *