Как може да овкусите кафето си без да ползвате захар

Кафето е универсална напитка. Може да му се наслаждаваме редовно, без да се замисляме, но вкусът му има много пластове. Когато го приготвяте по правилния начин, то може да отвори свят от аромати и нотки, които да ви пренесат в по-висше състояние.

Традиционно всеки вид кафе без захар ще разкрие своя ароматен профил и нотки. Подобни фактори зависят от това откъде идва кафето, как го печете и как го приготвяте.

Захарта по принцип няма никаква хранителна стойност, освен въглехидратите. Един грам захар може да ви достави около 4 калории – а 1 идеална чаена лъжичка ще ви достави 16 калории.

Въглехидратите в трапезната захар са най-простите ѝ форми. Изключването на захарта може да доведе до много ползи за здравето – като понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечен удар. Така че, освен ако не я смесвате с други съставки, захарта няма никаква хранителна стойност освен простите въглехидрати.

Как да направите кафето си сладко без да използвате захар?

Кафето може да има добър вкус със или без захар. Кафе на зърна от първокласно качество всъщност е много по-малко горчиво от обикновеното разтворимо кафе, купено от магазина. Ако искате да се насладите на кафе без захар може да изпробвате следните неща които ще добавят вкус.

Ванилия

Ванилията е аромат, който само малка част от хората могат да отрекат, че харесват. Използвайте няколко капки екстракт от ванилия в чашата си с кафе, за да добавите още едно ниво на вкус. Въпреки че екстрактът не съдържа захар, той може да придаде на напитката ви сладникав мирис и вкус.

Мента

Листата на ментата имат естествено сладък вкус. Тези листа могат да добавят свежест, както и сладък послевкус към кафето ви. Помислете дали да не добавите няколко пресни листа мента или да използвате капки ментова есенция.

Какао

Пили ли сте някога мока? Е, добавянето на една чаена лъжичка какао на прах в кафето ви може да ви придаде тъмната дълбочина на шоколада в чаша мока. Това изобщо не е сладко, но въпреки това кафето и какаото са перфектното съчетание заради пластовете си на вкус.

Кои са най-добрите алтернативни подсладители?

Добре, просто не можете да се наслаждавате на кафето си без малко сладост. Но не искате да използвате и сурова или рафинирана захар. За ваш късмет днес има подсладители, които нямат недостатъците на изкуственото подслаждане – но могат да ви дадат точния вкус на сладкото кафе.

Стевия

Стевията е силен подсладител, който е широко разпространен сред хората в днешно време. Този заместител на захарта е толкова силен, че една чаена лъжичка от него може да бъде толкова сладка, колкото чаша трапезна захар. Тя произхожда от вид растение, което е научно известно като Stevia rebaudiana.

Стевията е полезна за червата, когато я използвате без други съставки. Тя също така има нула калории – но стевията от пазарите може да съдържа добавки като декстроза, малтодекстрин или други съставки. Ако ги откриете на етикета на вашата опаковка стевия, обърнете внимание на малкия брой калории.

Стевията се усвоява добре от повечето хора.

Алулоза

Алулозата е “рядка захар”, която хората произвеждат от фруктоза. Можете да я откриете в хранителни продукти като смокини, пшеница и стафиди. Алулозата е съвсем нова като изкуствен подсладител и има малко калории. На вкус може поразително да наподобява захарта, без да оставя странен вкус в устата ви след това.

Алулозата е около 70% по-сладка от трапезната захар. Освен ако не приемате алулоза в големи количества, тя ще се отрази лесно на храносмилателната ви система. Препоръчително е да не използвате този подсладител в големи количества.

Плодове на монах

Плодовете на монаха се използват като алтернатива на захарта още от XIII век. Монасите в Китай извличали захарта от сока на Luo Han Guo или плодовете на Буда. Съвременният вариант на този подсладител е на прах и има около 200-300 пъти по-сладък вкус в сравнение със захарта. Тази захар също така оставя добър послевкус и има малко или никакви калории.

Монашеският плод е полезен за храносмилането. Освен в някои случаи, когато подсладителят е смесен със захарни алкохоли като малтитол и ксилитол. Защото тези продукти, могат да доведат до стомашни проблеми.

Заключение

Ударната доза захар може да бъде добро съчетание с вашата освежаваща чаша кафе. Макар че намаляването на захарта може да ви помогне да усетите по-добър вкус на кафето, не е задължително да изключвате и сладкото. Но все пак можете да се насладите на сладко кафе, като добавите алтернативи на захарта или просто като изберете по-качествени кафени зърна, които са професионално изпечени.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *