Няколко причини за прекалено горчив вкус на кафето ви

Кафето често се свързва с горчивина. Въпреки че, ако изпиете наистина добра чаша, ще откриете, че горчивината далеч не е доминиращият вкус. Вместо това се усеща разнообразие от аромати – от флорални до шоколадови нотки. Всъщност има цял кръг от вкусове, посветен на описанието на доброто кафе.

Приготвянето на кафе е наука, а основната причина за горчивото кафе е прекомерната екстракция. Екстракцията е процесът, който извлича аромата от кафето, превръщайки чистата вода в тази възхитителна тъмна напитка. Когато водата се смеси с утайката на кафето, протича химическа реакция, при която се разтварят ароматните съставки.

Ето няколко неща, които могат да бъдат причина за прекалено горчива чаша кафе, които можете лесно да избегнете следващия път.

Прекомерното извличане, когато приготвяме кафе. Вкусът зависи от извличането на твърдите частици от самото кафе. Общото количество разтворими твърди вещества, заедно с равномерността на екстракцията, определя колко добър е вкусът на вашето еспресо.

Съотношението на запарване е свързано с постигането на правилен баланс между количеството смляно кафе и количеството използвана вода. Недостатъчното количество вода води до кисело, недостатъчно екстрахирано кафе, а твърде многото вода – до горчиво, прекалено екстрахирано кафе. Съотношението за еспресо, което препоръчваме, е 1:2 (кафе:вода).

Точно както съотношението на приготвяне влияе върху екстракцията на еспресото, размерът на смилане на нашето кафе също играе огромна роля за цялостния вкус на кафето.

Използването на твърде фино или твърде едро смлени зърна, ще промени значително вкуса на вашето еспресо.

Прекалено бързото изсипване на еспресо води до недостатъчна екстракция. Еспресото, което се излива по-бавно, придобива по-силен вкус, тъй като твърдите частици на кафето имат повече време да се разтворят , но само до определен момент. Ако кафето се излива твърде бавно поради твърде фино смилане, еспресото ще има горчив вкус. За да не се ограничава достъпът на вода, може да смелите кафето по-едро.

Еспресото трябва да се налива между 20 и 30 секунди, като според нас най-добрите резултати обикновено се постигат между 20 и 25 секунди.

Замърсена машина и оборудване. Мръсно оборудване, значи лош вкус на кафето.

Ако маслата не се отстраняват чрез редовно почистване на кафемашината ви, те ще се развалят.

За металните, горчиви или стипчиви вкусове често се дължат на мръсно оборудване.

Често чуваме, че кафемашината с ниска степен на употреба не трябва да се почиства със същата честота или грижа, както машината с голям обем. Това просто не е вярно.

Неактивната машина за кафе ще натрупа масло също толкова бързо, колкото и често използваната машина за кафе. Без вода, която да преминава през различните части, маслото се натрупва бързо. Замърсените портафилтри и кошници могат да причинят пепеляв и горчив вкус на кафето, ако не са почистени.

Непочистването води до образуване на канали и неравномерно извличане. Това ще допринесе за прекалено горчив вкус на кафето и до натоварване на жизненоважни части на кафемашината, като соленоида и помпата. А това води до износване.

Не забравяйте кафемелачката си.
Мелничките за кафе с дозатор трябва да се почистват добре от излишните кафени зърна.

Някои други неща, които е добре да вземете в предвид.

Проверете дали водата ви е качествена.

Уверете се, че кафените зърна, които използвате, са пресни. Препоръчително е да са изминали 1-2 седмици след изпичането.

От значение са зърната които ползвате и профилът им на изпичане. Опитайте с по-светло изпечено кафе.

Изборът на специализирани пекарни за кафе обикновено е сигурен вариант, тъй като те се гордеят с първокласните зелени зърна, които доставят.

А, когато се съмнявате, попитайте пекарната! Те ще могат да отговорят на всички ваши въпроси.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *